Czarnobyl / Prypeć - Strefa Wykluczenia
Zwiń
X
-
Przejeżdżaliśmy busem obok tych tabliczek z nazwami wsi i miast.
Chętnych nie było, żeby iść tam to oglądać.
Zostaw komentarz:
-
-
no ja bym jeszcze odwiedzil tą cerkiew w ktorej odbywaja sie uroczystosci (jest taka ktora jest ciagle remontowana i zachowana w super stanie) oraz chyba jest to w Czarnobylu - taki rodzaj "cmentarza-pomnika" gdzie jest aleja z nazwami miast i wsi ktore zostaly wysiedlone po awarii. Ja mysle ze do konca tygodnia tu ustalmy co kto chce, zbiore to jakos do kupy i wysle Pawlowi niech okresli jaki termin by dla nas zorganizowal i jaki koszt. Co do ilosci chetnych to tez fajnie jakbysmy sie okreslili chociaz on zapewne ten nasz wyjazd i tak wrzuci na Strefe Zero i beda mogli sie zapisywac inni chetni (byle nie te buraki co w zeszlym roku hehe). Z reszta tak jak Pawel mowil - zawiezie nas tam gdzie chcemy wiec nawet jesli nam cos na goraco wpadnie do glowy podczas pobytu w strefie to zawsze mozemy tam pojecach, skrocic lub wydluzyc czas w danym miejscu itd
[ Dodano: Wto 10 Maj, 16 20:22 ]
no ja bym jeszcze odwiedzil tą cerkiew w ktorej odbywaja sie uroczystosci (jest taka ktora jest ciagle remontowana i zachowana w super stanie) oraz chyba jest to w Czarnobylu - taki rodzaj "cmentarza-pomnika" gdzie jest aleja z nazwami miast i wsi ktore zostaly wysiedlone po awarii. Ja mysle ze do konca tygodnia tu ustalmy co kto chce, zbiore to jakos do kupy i wysle Pawlowi niech okresli jaki termin by dla nas zorganizowal i jaki koszt. Co do ilosci chetnych to tez fajnie jakbysmy sie okreslili chociaz on zapewne ten nasz wyjazd i tak wrzuci na Strefe Zero i beda mogli sie zapisywac inni chetni (byle nie te buraki co w zeszlym roku hehe). Z reszta tak jak Pawel mowil - zawiezie nas tam gdzie chcemy wiec nawet jesli nam cos na goraco wpadnie do glowy podczas pobytu w strefie to zawsze mozemy tam pojecach, skrocic lub wydluzyc czas w danym miejscu itd
Zostaw komentarz:
-
-
Z elektrownią ,czyli blok 4-ty ,to tak niepewnie chyba ,czekamy co odpowie Paweł
no i Burakówka choć tam już niewiele zostało
Zostaw komentarz:
-
-
Rakiety bym odpuścił, 8h jazdy to jakaś masakra.
Szkoda marnować czas na dojazd chodź miejsce może i faktycznie jest fajne.
Moim zdaniem robić zwiedzanie Zony, okoliczne wsie.
Mieszkańcy Ci co zostali, po co nam oni?
Gadają po Ukraińsku i większość nic nie zrozumie.
Co do samej elektrowni mam pewien pomysł, Ci którzy nie chcą do niej iść po raz drugi zostają w Prypeci i łazimy, Ci co chcą niech jadą do Elektrowni z Pawłem a nam Paweł niech zostawi Siergieja (o ile się tak da).
Wiem, że Monika będzie chciała do elektrowni wejść, ktoś może jeszcze też.
Mnie sterownia 4 bloku nie interesuje. Podzielimy się na grupy - moim zdaniem.
Robił bym Wsie, Prypeć, Oko, Jupiter. W międzyczasie impreza w Sławutyczu.
Termin - koniec października.
Koszty mogą być niższe niż w zeszłym roku jeśli zbierzemy więcej chętnych.
Pamiętajcie, że wtedy było nas stosunkowo mało.
Nawet Paweł wspomniał, że to najmniejsza grupa (nie licząc wyjazdów z dziennikarzami).
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez bob_bestprzejrzałem wątek i nie widzę ostatecznego kosztu
Zostaw komentarz:
-
-
przejrzałem wątek i nie widzę ostatecznego kosztu. Do kiedy trzeba podjąć decyzję i wpłacić ew. zaliczkę? Pytam, bo Żona na razie na bezrobociu i lipa z kasą, ale mam pozwolenie wyjazdu jak Żona zacznie pracować :diabelski_usmiech .
Zostaw komentarz:
-
-
Ja się dostosuje.
Nie wiem co tracę, nie wiem co zyskuję.
Krzynol i Seba już odpowiednio nakreślili mi cel wycieczki.
Co oni wybiorą to ja się pod tym podpisuje.
Zostaw komentarz:
-
-
No dokladnie. Pawlowi obojetne co chcemy zobaczyc, zawiezie i pokaze nam to co bedziemy chcieli ale niech do piatku wypowiedza sie inni jeszcze zeby nie bylo
[ Dodano: Pon 09 Maj, 16 21:08 ]
mysle tez ze fajnie by bylo odwiedzic tych ludzi ktorzy mieszkaja w strefie
Zostaw komentarz:
-
-
Dobra ,to mi się bazy odechciało ,bo będziemy wyje..... jak po koncercie Justina Biebera
Reaktora też już mi się nie chce
Jak dla mnie może być jakaś wioska ,bo tam ciekawie może być
Duga po raz drugi
Wolny bieg po Prypeci
Zostaw komentarz:
-
-
Paweł odpisał mi na maila dotyczącego programu więc proszę o w miare sprawną dyskusję w tym temacie to będę mógł z nim działać dalej co i jak.
Treść maila:
Cześć,
odpisuję tak szybko, jak wykopałem się z pod sterty zaległych obowiązków w PL.
Co do programu w Zonie, dla mnie ważne jest tylko na ile dni w Strefie (w Waszym przypadku 3).
Ja standardowo załatwiam zezwolenia na wszystko, a co z tego wybierzemy to już nasza sprawa
Najciekawsze wioski do zwiedzania, z dobytkiem w środku, nie są koło Czarnobyla tylko na zachód od Prypeci, ale podjechać tam to nie problem.
Podziemia Jupitera - jak zabierzecie ze sobą wodery, bo podziemia są zalane wodą do wysokości kolan, nie ma problemu.
Czerwony las - bez problemu.
Burakówka - mało prawdopodobne. Od maja ubiegłego roku nadal nikogo tam nie wpuszczają. W lipcu mam mieć wyjazd naukowy ze studentami, będę rozmawiał z dyrekcją składowiska. Jeżeli coś się zmieni, załatwimy.
Sterownia bloku nr 4 i hala reaktora - na razie nikogo tam nie wpuszczają, nawet dziennikarzy. I to nawet dobrze płacących Japończyków przyjeżdżających w grupach 2-3 os.
Raczej nie wpuszczą turystycznej grupy 15 osób. Może mniejszą, ale porozmawiam o tym jak będę w Sławutyczu na początku lipca, bo dużo osób mnie o to pyta. Dowiem się, jaki musiałbym mieć papier.
Baza rakiet w Pierwomajsku - ten temat wymaga omówienia.
Byliśmy tam 3 tygodnie temu. Luźno licząc, ze Sławutycza jedzie się tam 8 godzin. Droga jest kiepska, nie da się podgonić.
Jak wyjedziemy o 8:30 rano, będziemy w muzeum o 16:30, z krótką przerwą na obiad po drodze. I na ten obiad to max. 30 minut.
Zwiedzanie muzeum ze zjazdem pod ziemię to 2 godziny i będzie już 19:00. Noclegu trzeba szukać w jakimś mieście w pobliżu obok.
Kiedyś robiliśmy trasę Kijów-Pierwomajsk-Kijów ze zwiedzaniem tego muzeum w jeden dzień. Dzisiaj przez kiepską drogę już się tak nie da. Tam nie ma dołów, tam są leje po bombach, na których urywa się koła
Z Pierwomajska do Warszawy trzeba liczyć dłuższa jazdę niż Warszawa-Sławutycz (jakieś 17 godzin). Chcielibyście zrobić tę trasę bez przerwy, czy w połowie drogi nocleg w Kijowie?
Teraz jestem dostępny cały czas, więc będę odpisywał bez zwłoki.
Pozdrawiam,
Paweł
Tak jak napisał Paweł ta baza rakiet atomowych jest to dość uciążliwe żeby się tam dostać ale mimo wszystko chętnie bym to zobaczył ale jak większość zadecyduje inaczej to ok bo wiadomo że koszty wyprawy wtedy wzrosną. Jak już określimy co i jak to mu odpowiem i zobaczymy na ile wyceni wyjazd
Zostaw komentarz:
-
-
kkocis, tak ja już wrzucałem ,tak niedługo po powrocie ze strefy
[ Dodano: Nie 08 Maj, 16 20:33 ]
A może taki filmik - STREFAZERO.ORG wrzuciła na facebooka
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ClTGBSa3gUs[/youtube]
Zostaw komentarz:
-
-
Tutaj ciekawy filmik, nie wiem czy juz byl tu wrzucany
Nasz Siergiej kierowca w roli glownej
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez rafikiOglądał ktoś wczoraj "Strefę Czarnobyl" na Discovery Historia? Jak wrażenia? Bo moje mocno mieszane...
niedziela, 1 maja
za 3 dni 16:00 Discovery Science
niedziela, 1 maja
za 3 dni 21:00 Animal Planet
poniedziałek, 2 maja
za 4 dni 12:00 Discovery Science
poniedziałek, 2 maja
za 4 dni 16:00 Animal Planet
Zostaw komentarz:
-
-
rafiki, nie oglądałem, będę musiał zobaczyć jakąś powtórkę. Ogłądałem za to wczoraj na TVP1 reportaż "Zona", ale też szału nie było.
Zostaw komentarz:
-
-
A tak ogólnie to ten topic nie powinien być w "spotkaniach ogólnopolskich i zagranicznych" zamiast "off top"?
Zostaw komentarz:
-
-
Oglądał ktoś wczoraj "Strefę Czarnobyl" na Discovery Historia? Jak wrażenia? Bo moje mocno mieszane...
Zostaw komentarz:
-
-
wyslalem ponaglajacego maila do Pawla. Odpisal ze przeprasza, ale nie mial czasu jeszcze usiasc nad naszym programem. Po majowce obiecuje odpisac i przedstawic orientacyjny koszt. Wstepnie napisal ze nie ma mozliwosci aby bez noclegu uwzglednic wyjazd do Juznoukrainska wiec na 100% minimum jeden dzien wiecej by doszedl. Zobaczymy jak z kosztami. Ja osobiscie bym wolal mimo tego jednego dnia dluzej jednak zobaczyc ta baze rakiet atomowych ale niech wiekszosc zadecyduje
Zostaw komentarz:
-
-
polecam fajna audycja z wczoraj
Zostaw komentarz:
-
-
Zgadza się, przez tydzień codziennie będąc w Zonie i tak czasu na wszystko by zabrakło.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: